Alarmsysteem

De mogelijkheden van een alarmsysteem

Een alarmsysteem of alarminstallatie is een elektronisch systeem dat een alarm geeft bij gevaarlijke gebeurtenissen, zoals het detecteren van brand, diefstal, gas- of waterlekkages tevens kan een alarmsysteem ook een persoonlijk alarm (zoals een personenalarmsysteem) bieden.

Een personenalarmsysteem, valalarm of ouderenalarm is een klein kastje, meestal geplaatst naast de telefoon of aan de wand (ook beschikbaar in horloge- of kettingvorm). Een personenalarmsysteem beschikt over een alarmknop waarmee via de telefoonaansluiting een verbinding kan worden gelegd met een aantal door de gebruiker vooraf gekozen telefoonnummers.

Doormelding bij alarm

Voor een goede opvolging van de signalen kan het systeem aangesloten worden op een Particuliere alarmcentrale (PAC). De centralist kan dan de sleutelhouder, bewoner of politie alarmeren. Zij kijken ter plaatse om te controleren waarom het alarmsysteem is afgegaan. Door deze respons wordt voorkomen dat inbrekers zich toch veilig wanen.

Aangeraden wordt om voor de aanleg en onderhoud van een alarmsysteem alleen met VEB Erkende Beveiligingsbedrijven en BORG-gecertificeerde bedrijven (enkel van toepassing in Nederland) met gediplomeerde monteurs in zee te gaan. Aangeraden wordt om de tijd tussen alarm en alarmopvolging zo kort mogelijk te houden. Hoe eerder men ter plaatse is, hoe eerder de inbreker kan worden opgepakt. Er bestaat het zogenaamde “stil alarm”, wat inhoudt dat op de plaats waar het alarm geplaatst is niets speciaals gehoord of gezien wordt, maar bij de politie het alarm afgaat.

Sinds september 2004 is CG Security onderdeel van de Vereniging Erkende
Beveiligingsbedrijven (VEB)

* Deze bedrijven adviseren en installeren overeenkomstig de VRKI en kunnen de beveiligingsmaatregelen uitvoeren of afstemmen met overige VEB beveiligingsbedrijven.
Ze voldoen aan de eisen van de Wet PBR en aan de VEB 3 Kwaliteitsregeling.

Detectie – een alarmsysteem werkt met sensoren. Wanneer bijvoorbeeld een raam of deur geopend wordt waar een sensor op gemonteerd is, kan er een alarm afgaan.

Er bestaan verschillende soorten detectoren:

  • Reed-contactschakelaars (ook wel magneetcontacten genoemd), deze detecteren bijvoorbeeld op deur of raam dat open gaat.
  • Ruimtelijk werkende detectoren: deze detecteren een beweging in een ruimte

Dit kan ofwel via:

  • Ultrasone golven of microgolven (gebruik makend van het Doppler effect)
  • Infrarood (verandering van infrarode temperatuur beweging wordt gemeten).
  • Drukknop: geeft een signaal aan de alarmcentrale wanneer het wordt ingedrukt bij overval, brand of ziekte.
  • Glasbreukdetector: reageert op geluidsgolven van glasbreuk.
  • Trildetector of seismische detector: reageren op trillingen zoals bv. het doorboren van een kluisdeur of uitbreken van een muur.
  • Kanteldetectie: (vroeger kwikschakelaar) reageert op het optillen van bijvoorbeeld een voertuig of machine.
  • Waterdetector: geeft een signaal bij detectie van water. Bv. bij overstromingen of lekkage.
  • Gasdetector: bij gaslek (aardgas of COof CO2 of andere…)
  • Rookmelder: geeft ofwel een alarmsignaal of het stuurt een signaal naar de alarmcentrale bij rook.
  • Warmtedetector: warmte van vlammen of oververhitting.

Inbraaksensoren kunnen ook in de grond worden gebouwd (tegen bedrijfsinbraken in combinatie met een goed hekwerk). Sensoren zijn ook binnen het gebouw te monteren. Deze sensoren registreren een combinatie tussen infrarood-uitstraling met beweging.

Bediening alarmsysteem

De meeste systemen worden in- of uitgeschakeld met behulp van een cijfercode die wordt ingevoerd op een codebedienpaneel aan de
in- of uitgang. Er zijn ook nog andere methoden om het alarmsysteem te bedienen zoals met een handzender.

alarmsysteem

 

Informeer naar de mogelijkheden

Beveiligen is vakwerk, dat begint met goed advies. De erkende beveiligings installateur van CG Security kan u precies uitleggen hoe, binnen uw budget en gebaseerd op uw specifieke woon,- bedrijfs situatie, een object het best beveiligd kan worden.